Guru Pelatih

MENGENAI JURULATIH OTAK MASTER KAMI

Dr. David Ting

2005 – Founded Genius Mind Academy

2010 – Doctor of Business Administration Degree.

2010 – Certified Brain Trainer (Korean Institute of Neuroscience)
2010 – Indonesia Guinness Historical Moment Record. (500 Students Cycling Blindfolded in Jakarta)
2011 – SME1 Asia Award (Singapore)
2013 – Certified Good Clinical Practice. (MOH)

2014 – Global 101 Outstanding Entrepreneur Award.
– The 10th Global Super Excellent Brand.

2015 – Certified HRDF Train the Trainer.

2016 – Global 101 Outstanding Entrepreneur Award.

2019 – Started Memohack Online Learning

2022 – Malaysia Influential Educators

Memperkenalkan Dr David Ting​

Dr David Ting ialah pengasas Akademi Minda Genius. Beliau memegang ijazah Kedoktoran (D.BA) dalam Pentadbiran Perniagaan dari United Business Institutes, Belgium. Beliau menerima pendidikan siswazah dan pasca siswazah di Singapura dengan Ijazah Sarjana Muda pada tahun 1983. Beliau memiliki Sijil Kepimpinan Terdahulu dari Hawaii pada tahun 2006. Beliau telah dianugerahkan gelaran sebagai Pengamal Pengaturcaraan Neurolinguistik dari Asian CANLP pada tahun 2007. Pada tahun 2012, beliau telah telah diiktiraf sebagai pengamal hipnosis dari Institut Pembelajaran HUM. Pada Disember 2012, beliau menyertai Pengambilan Francais Berjaya dan 18 Pencetus untuk mengembangkan Perniagaan Francais anjuran KPDNKK dan Francais Malaysia. Pada tahun 2013, beliau menerima pensijilan untuk menjadi Pelatih Otak dari Institut Penyelidikan Otak Korea untuk neurosains dan Kaunselor Otak pada tahun 2014 dari Institut yang sama. Pada 14 November 2013, beliau telah memperoleh Sijil Pencapaian dalam Amalan Klinikal Baik anjuran Pusat Penyelidikan Klinikal, Kementerian Kesihatan Malaysia. Beliau ialah pencipta utama dan jurulatih induk tentang perkembangan minda untuk kanak-kanak dan orang dewasa di Akademi Minda Genius. Baru-baru ini beliau bercakap dengan 700 pengetua dan guru mengenai pembelajaran dipercepatkan di Sibu, Sarawak. Di bawah kepimpinannya, Akademi Minda Genius menerima anugerah Asia SME1 (Perusahaan Kecil dan Sederhana) di Singapura (anugerah 5 Teratas dalam Kategori Emerging) Di Indonesia, syarikatnya menerima anugerah “Muzium Rekor Dunia, Indonesia” di Jakarta (Momen sejarah dunia. )

Akademi Minda Genius menerima Sijil Pengiktirafan pada 1 April 2013 oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. Sejak itu, syarikat itu menyertai Pameran Francais Antarabangsa di PWTC pada September 2013. Dr David menyertai pameran francais di Bangkok, Sydney dan pelbagai Pameran Perdagangan tempatan. Beliau giat melatih francaisi di negara-negara seperti China, Taiwan, India, Indonesia, Singapura, Vietnam, Malaysia, Australia dan Ecuador. GMA telah menerima publisiti meluas dalam siaran televisyen di Ecuador, Indonesia, Singapura, Taiwan, India dan TV2 di Malaysia.

Dr David mengarang buku bertajuk THE FORGOTTEN MIDBRAIN dan merupakan pengarang semua program di Akademi Minda Genius dan mendaftarkan beberapa harta intelek seperti:

Dr David Ting telah menjalankan pendidikan kanak-kanak sejak 1983. Beliau mengendalikan pusat jagaan kanak-kanak selama lebih daripada 20 tahun. Beliau bekerja di kalangan belia di beberapa organisasi, melakukan kaunseling dan pembangunan sahsiah. Seorang pekerja sosial yang aktif, dia juga kerap mengembara ke negara yang berbeza untuk menjalankan latihan kepimpinan, kem keluarga, kursus keibubapaan, psikologi kanak-kanak dan ceramah motivasi. Beliau telah mengembara ke Singapura, Indonesia, New Zealand, England, India, Norway, Iceland, Australia, Myanmar dan China untuk mengendalikan seminar kanak-kanak dan seminar pendidikan keluarga.

Dia sudah berkahwin dengan tiga orang anak. Dr Grace Ting dan Dr Joyce Ting kedua-duanya adalah pegawai perubatan di Hospital Besar Malaysia. Anak lelakinya Jonathan Ting ialah kakitangan sokongan teknikal yang bertanggungjawab ke atas sistem komputer di GMA. Isterinya mempunyai Ijazah Sarjana dalam Seni, adalah seorang jurulatih induk di Akademi.

Keghairahannya untuk membantu kanak-kanak mendorongnya membuat kajian tentang perkembangan minda dan kegembiraannya yang paling besar ialah melihat anak-anak bertambah baik dalam prestasi akademik, pembangunan sahsiah dan perhubungan keluarga. Dia mencipta kursus untuk kanak-kanak dan orang dewasa untuk meningkatkan minda mereka, menjadi lebih bijak dan membuka kunci genius dalam diri seseorang. Beliau mengajar tentang pembangunan diri untuk memperbaiki tingkah laku, mengubah tabiat, kehidupan yang berjaya, dan peningkatan kualiti hidup.

Dr David Ting percaya bahawa setiap individu adalah berbakat, dan minda mempunyai potensi yang tidak terhad. Orang mengehadkan diri mereka dan meletakkan diri mereka dalam kotak dan mengunci semua potensi di dalamnya. Kunci untuk membuka kunci kejeniusan dalam membuat seseorang hidup dengan kenyang. Dia mengadakan kursus untuk meningkatkan kuasa minda mereka.

×