Soalan Lazim memohack

Berikut ialah beberapa soalan lazim yang berkaitan dengan kursus memohack™

1. Adakah terdapat sebarang kesan sampingan selepas menjalani kursus ini?

Tidak, tiada kesan sampingan pada semua latihan GMA. Kami telah melaksanakan latihan ini sejak tahun 2005 dan tiada seorang pun pelajar yang mengalami masalah setelah menjalani latihan ini.

2. Adakah kesan hasil daripada pembelajaran #memohack™ akan hilang?

Beberapa kesan mungkin akan hilang, akan tetapi beberapa kesan juga akan kekal bergantung kepada sama ada pelajar menggunakan mereka atau tidak. Jika pelajar berlatih selama satu tahun, kebanyakan kemahiran adalah kekal. Penting untuk menggunakan memori fotografi setiap hari untuk kekal stabil dan kuat. Ia sama seperti bermain piano, setelah pelajar mempelajari kemahiran, mereka harus terus bermain piano untuk mengekalkan kemahiran tersebut.

3. Berapa lama pelajar perlu berlatih selepas pembelajaran?

Disyorkan bahawa pelajar berlatih Memosense sekurang-kurangnya satu jam sehari selama mungkin sehingga skrin mental menjadi stabil, kuat, dan berfungsi dengan baik. Watak perlu diperkembangkan sehingga ia menjadi kebiasaan/gaya hidup. Untuk mencapai hasil optimum, pelajar mesti mengikuti program dengan rapat.

4. Kenapa begitu rumit? Kenapa begitu banyak kursus yang perlu diikuti?

Terdapat 3 bahagian untuk pembangunan diri. 1. Watak Positif; 2. Otak Dinamik; 3. Memori Fotografi. Untuk mencapai kejayaan, mereka perlu memiliki sikap yang baik, pandangan positif, dan mentaliti yang revolusioner (mencipta/menyokong benda baru/penambahbaikan benda sedia ada). Mereka perlu berfikiran tanpa sempadan, berjiwa bebas, dan tanpa had dalam usaha menjadi seorang pencipta/pereka (Inventor).

5. Apakah latihan yang diberikan untuk melatih Otak anda?

Tujuan #memohack™ adalah untuk mempunyai OTAK DINAMIK. Terdapat empat bidang latihan: 1. Kelajuan Otak; 2. Tenaga Otak; 3. Ketersambungan Otak; 4. Stamina Otak. Dengan menggunakan penutup mata, kami melatih kelima-lima deria. Kanak-kanak dijangka meningkatkan prestasi akademik selepas latihan ini kerana gelombang otak mereka seimbang.

6. Apakah perbezaan antara GMA dengan syarikat yang lain?

GMA mempunyai pasukan penyelidik profesional yang terdiri daripada doktor perubatan, ahli psikologi, saintis, pendidik, jurulatih otak, dan pendidik. Kami merupakan yang pertama menggunakan teknologi pendengaran untuk merangsang/aktiviti/menyeimbangkan bahagian-bahagian berbeza dalam otak. Pendekatan kami adalah saintifik, selamat, dan berkesan. Syarikat kami telah berdaftar pada tahun 2005 dan kelas pertama kami bermula pada September 2005.

Oleh kerana kaedah yang digunakan oleh syarikat lain berbeza, hasilnya juga berbeza. GMA telah menerima banyak anugerah dari pelbagai negara dan pelajar kami juga telah meraih anugerah antarabangsa.

7. Mengapakah sesetengah kanak-kanak tidak mengalami peningkatan dalam pencapaian akademik selepas berlatih?

Sesetengah kanak-kanak tidak tahu bagaimana mengaplikasikan apa yang telah mereka pelajari. Ia umpama memiliki payung tetapi tidak tahu cara untuk menggunakannya dan tetap basah ketika hujan. Kami telah mengenal pasti 12 cara untuk meningkatkan dalam pembelajaran. Antara lain termasuk minat, kesihatan, usaha, guru, persekitaran, rakan-rakan, ibu bapa, dan sebagainya.

8. Bagaimana kanak-kanak merasa letih selepas mengikuti latihan #memohack?

Selepas mengikuti latihan #memohack, anak anda akan merasa letih disebabkan oleh kesihatan. Latihan #memohack™ ini sama seperti berlari. Mereka yang kurang bertenaga akan merasa letih selepas berlari. Bagi mereka yang mempunyai tenaga otak yang kuat, sama seperti otot, mereka tidak akan merasa letih. Rasa letih ini adalah sementara.

9. Apa yang perlu dilakukan bagi mereka yang merasa letih?

Makan makanan yang sihat untuk otak seperti pisang, sayur-sayuran segar, minyak zaitun, omega-3, telur, dan makanan sihat lain. Disyorkan agar setiap orang melakukan cukup senaman fizikal seperti yang kami lakukan dalam kelas kami.

10. Bagaimana pula dengan mereka yang beremosi selepas mengikuti latihan #memohack™?

Mereka yang mempunyai masalah emosi seperti marah, takut, cemburu, dan sebagainya menjadi sangat tidak stabil selepas pengaktifan. Ledakan trauma emosi ini perlu diselesaikan, jika tidak ia akan menyebabkan masalah kepada perwatakan selepas berusia 12 tahun. Oleh itu, adalah penting untuk mendapatkan kaunseling untuk menyelesaikan masalah mereka. Kanak-kanak mempunyai tiga sumber masalah emosi iaitu: 1. Ibu bapa 2. Adik-beradik 3. Rakan-rakan di sekolah atau guru.

Kenalpasti masalah punca dengan bertanya soalan dan meminta kanak-kanak untuk memaafkan dan berdamai dengan mereka yang mempunyai masalah dengannya.

11. Bagaimana dengan mereka yang mengesan warna dengan salah atau jawapan bertentangan?

Terdapat banyak punca untuk warna bertentangan  .

  • Keliru: Mereka yang keliru mudah diperbetulkan dengan beberapa penyesuaian dan pengajaran.
  • Tekanan: Bantu mereka untuk bersantai dan berbahagia. Kenal pasti masalah punca dan selesaikan masalah tersebut.
  • Masalah emosi: Mereka mempunyai psikologi bertentangan selepas banyak tentangan dari ibu bapa atau guru. Mereka perlu mendapatkan kaunseling dan menyelesaikan masalah untuk mengembalikan psikologi yang sihat.
12. Apakah yang perlu dilakukan bagi mereka yang mengesan warna dengan salah atau memberikan jawapan yang bertentangan?

Ibu bapa perlu memaklumkan perkara ini kepada jurulatih GMA supaya jurulatih GMA dapat membantu anda.

 
13. Apakah yang perlu dilakukan apabila kanak-kanak tidak memberi perhatian semasa latihan?

Ibu bapa digalakkan untuk memberikan motivasi dan dorongan kepada anak-anak mereka agar mereka menjadi positif dan bersemangat untuk mencapai otak yang dinamik. Ibu bapa harus kreatif dalam mencari cara sendiri untuk memberi ganjaran kepada anak-anak bagi menggalakkan mereka.

14. Bagaimana dengan mereka yang pernah menjalani pembedahan otak sebelum ini?

Tiada masalah kesihatan bagi sesiapa yang ingin menyertai latihan #memohack™. Tiada kesan berbahaya.

 
15. Bagaimana dengan mereka yang mempunyai kecacatan pembelajaran?

#memohack™ sangat membantu untuk pelajar lembap. Latihan ini membantu kanak-kanak menjadi lebih pintar, lebih tumpuan, dan meningkatkan ingatan.

16. Adakah terdapat kesan sampingan untuk mendengar bunyi pengaktifan setiap hari?

Tiada kesan sampingan, Adalah tidak mengapa untuk mendengar bunyi pengaktifan setiap hari. Walaubagaimanapun, tidak perlu mendengar terlalu kerap kerana terdapat banyak faktor lain yang terlibat dalam pengaktifan.

17. Apakah tujuan latihan bebola mata?

Latihan bebola mata akan menguatkan otot mata dan membantu meningkatkan kelajuan otak. Sangat penting bagi pelajar untuk melakukan latihan bola mata setiap hari.

18. Adakah selamat untuk melakukan latihan bebola mata setiap hari?

Ya, mereka harus melakukannya setiap hari dalam jangka masa tertentu. Mereka sepatutnya melakukan latihan dengan secepat mungkin dan mata mereka perlu meregang dari satu sisi ke sisi yang lain sejauh mungkin.

19. Adakah perlu menggunakan buku panduan untuk melakukan latihan bebola mata?

Ya, ianya lebih baik untuk dilakukan dengan menggunakan buku panduan. Kanak-kanak dijangka melihat warna-warna pada kertas semasa latihan bebola mata. Kuasa otak mereka telah ditingkatkan apabila mereka melihat warna-warna pelangi.

20. Apakah yang berlaku jika seorang pelajar kurang berprestasi dalam #memohack™?

Adalah penting untuk mencari tahu sebab-sebabnya. Sesetengah pelajar mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan waktu lebih lama untuk diaktifkan. Sesetengah hanya dapat menunjukan peningkatan selepas beberapa minggu. Sesetengah pelajar mempunyai titik sensor yang perlu ditemui. Sebagai contoh, kami mempunyai seorang pelajar yang dapat merasai kad warna dengan meletakkannya di bahagian belakang!

21. Apakah yang perlu dilakukan dengan mereka yang tidak dapat berprestasi dalam #memohack™?

Hubungi kami dan kami akan membantu anda. Kami pernah berjumpa dengan seorang pelajar yang telah menyertai aktivasi berkali-kali dan beliau menjadi sangat kuat kerana ketekunan yang tinggi!

22.Apakah ganjaran khas bagi mereka yang mencapai peningkatan akademik?

Ya, mereka yang mencapai peningkatan perlu mengemukakan kad laporan yang menunjukkan pencapaian tersebut, dan GMA akan memberikan anugerah dan sijil sebagai motivasi kepada pelajar yang berprestasi cemerlang.

23. Apakah yang diperlukan untuk menjadi seorang pelajar berjaya di GMA?

Para pelajar perlu belajar sekeras sebelumnya tetapi dalam keadaan yang cemerlang (berminda pemimpin 5 bintang) dan sentiasa berada dalam budaya yang bahagia, santai, dan positif. Kemampuan untuk mengaplikasikan ingatan fotografi mereka dalam pembelajaran merupakan kunci kejayaan.

24. Adakah terdapat keperluan lain untuk menjadi seorang genius?

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi prestasi pada tahap optimum. Sebagai contoh, memiliki semangat, berdikari dalam meningkatkan daya otak adalah kunci kejayaan yang lain. Mereka yang perlu didorong, diingatkan, dan selalu diarahkan untuk melatih daya otak cenderung gagal.

Penting untuk mengetahui bakat atau anugerah dalam diri seseorang dan melatih mengikut bakat istimewa tersebut adalah penting untuk menjadi seorang genius. Sebagai contoh, ikan adalah genius dalam berenang. Burung adalah genius dalam terbang, dan monyet adalah genius dalam memanjat pokok. Jika anda mengetahui bakat anda dan melatih mengikutnya, anda akan menjadi seorang genius.

Sebenarnya, apa yang telah diajar sejauh ini hanya merupakan permulaan. Membuat kanak-kanak melihat dengan mata tertutup hanya langkah pertama. Masih terdapat banyak lagi rahsia yang perlu diungkap!

25. Apakah cara terbaik untuk berlatih #memohack™ dengan berjaya?

Langkah pertama adalah menstabilkan persepsi deria pertama. Setelah persepsi deria pertama stabil, teruskan kepada deria-deria yang lain seperti pendengaran dan penglihatan. Sentiasa mulakan dengan kad yang lebih besar dan berwarna tunggal apabila melatih deria-deria baru. Setelah anda menguasai latihan dengan mata tertutup, teruskan ke peringkat seterusnya tanpa mata tertutup. Cukup rasakan kad-kad tersebut dengan menutup mata. Itu dikenali sebagai keadaan tumpuan super. Pada peringkat terakhir, pelajar menggunakan otak tengah mereka ketika mata mereka terbuka.

26. Adakah penutup mata benar-benar penting?

Penutup mata bukanlah matlamat utama kami. Tujuan penutup mata adalah untuk membantu pelajar menumpukan perhatian. Mereka perlu menutup mata mereka semasa melaksanakan latihan. Yang paling penting adalah kesan pengaktifan #memohack™ berkaitan dengan peningkatan tumpuan, peningkatan ingatan, dan perbaikan perhatian.

27. Bagaimana jika anda terlepas daripada menghadiri kelas dalam talian?

Semua pembelajaran hanya boleh dihadiri sekali sahaja. Oleh itu, anda perlu memastikan anda membuat catatan dan kekal dalam kelas dari awal hingga akhir untuk menerima keseluruhan pembelajaran. Jika anda terlepas sebahagian tertentu daripada pembelajaran, anda tidak dapat menghadiri kelas tersebut secara berulang kali.

28. Mengapakan anda perlu memakai 'headphone' yang berkualiti tinggi semasa kelas kesan bunyi?

Sila ingat untuk menggunakan ‘headphone’ berkualiti tinggi semasa kelas. Bunyi tersebut mempunyai pelbagai julat frekuensi yang hanya dapat didengari dengan headphone berkualiti tinggi.

29. Apakah nasihat anda kepada ibu bapa?

Ibu bapa 5 bintang memupuk anak-anak 5 bintang. Ibu bapa perlu sentiasa mengemaskini diri mereka untuk menghadapi perubahan dalam anak-anak. Mereka yang menghadiri latihan #memohack™ adalah anak-anak yang sangat bijak, dan ibu bapa perlu bijaksana untuk memaksimumkan manfaat dalam anak-anak mereka. Ibu bapa yang memiliki kemahiran mendidik yang baik mampu mencapai hasil optimum.

GMA menasihatkan ibu bapa untuk menyertai semua program mendidik dan mempersiapkan diri untuk melatih genius bagi generasi masa depan. Atmosfera di rumah harus sesuai untuk membangunkan tabiat yang sangat berkesan untuk kejayaan dalam kehidupan. Jika ibu bapa meningkatkan diri, kualiti hidup dalam keluarga akan meningkat. Kepentingan ibu bapa dalam pembangunan diri tidak pernah boleh diabaikan.

Kami mengharapkan ibu bapa untuk berkerjasama dengan kami dan menyertai sepenuhnya dalam latihan yang paling bermakna ini. Masa depan anda bermula di sini! Ini adalah hadiah terbaik untuk semua.

Sila layari laman web: www.geniusmindacademy.com

www.bm.geniusmind.com.my

×